Günümüzde web sitesi açanlar ve bu işlerle uğraşan binlerce kişi yer almaktadır. Genel olarak birçok kişi bu tür işlerle uğraşırken, internet ortamında farklı kelimeler ile karşılaşmaktadır. Örnek olarak web sitelerin güvenlik konusunda bizlere yardımcı olan bir sertifika türü SSL, sıklıkla araştırılan ve merak edilen konulardan birisidir.
Birçok kişi forum ve internet sayfalarında SSL Nedir? soru başlıkları ile paylaşımlar yapmaktadır. Sizler için bu konuyu detaylı olarak araştırdım ve gerekli bilgileri aktarmak istiyorum. Bu sayede sizlerde aklınızda yer edinen ve merak ettiğiniz konuları kolaylıkla kafanızdan atmış olacaksınız.
Dilerseniz SSL konusu ile alakalı merak edilen başlıklarımıza geçiş yapabiliriz. Bu sayede bizleri ne tür bilgilerin de beklediğini görmüş olabiliriz. Aynı zamanda sizlerin de bu konu hakkında farklı görüşleri varsa, yorum kısmında belirtmeyi unutmayın.
SSL Nedir?
İçindekiler
İnternet ortamında herkesin sıklıkla karşılaşmış olduğu kavramlardan birisi SSL kelimesidir. Genel olarak internette yer alan tüm sitelerde, uyarı şeklinde yer almaktadır. SSL, açılım olarak Secure Socket Layer anlamını taşımaktadır. Türkçe karşılığı da Güvenli Giriş Katmanı olarak çevrilmektedir.
SSL, kişisel gizlilik ve güvenlik sağlayarak, network üzerinde yer alan bilgi transferi sırasında yer alan tüm gizliliği, sunucular ile istemci arasında şifreleyerek güvenli bir ortam oluşturan bir güvenlik protokolüdür. Genel olarak alışveriş sitelerinde SSL olup olmadığına dikkat edilmelidir. SSL olmayan hiç bir siteden alışveriş yapmak ve o siteye giriş yapmak, hiç güvenli olmayan bir durumdur.
Günümüzde milyonlarca site tarafından SSL sıklıkla kullanılmaktadır. Standart bir algoritma yapısına sahip olan bu güvenlik protokolü, istemci tarafında çalışabilmesi için bir sertifikaya sahip olması gerekmektedir. Bunu satın aldığınız hosting sunucularından ya da ücretsiz SSL kurulumu yapan eklentiler ile birlikte gerçekleştirebilirsiniz.
SSL Çalışma Prensibi Nasıldır?
SSL, günümüzde Public Key ismi verilmiş olan anahtarların kullanımına bağlı olarak çalışma statüsüne bağlı bir yönteme dayılı olarak çalışmaktadır.
SSL için iki tane anahtar ihtiyacı bulunmaktadır. Bu anahtarlar, dijital ortam içerisinde kodlanmış olan yazılımlardır. Kısacası baktığımızda: Bir anahtarın kilitlemiş olduğu tüm veriyi, bir diğer anahtar açabilmektedir. Anahtarın birisine private key, diğerine ise public key ismi verilmektedir. Dışarıdan herhangi bir bağlantı isteği geldiğinde, mesaj size public key ile birlikte gelmektedir. Siz şifreyi çözmek ve mesajı açmak için ise private key kullanmanız gerekmektedir.
SSL Güvenlik Protokolünün Özellikleri
Birçok kişi sitelerinde kullanmış olduğu SSL anahtarının özelliklerini merak etmektedir. Şimdi sizlerle birlikte bu konuya el atalım ve ne tür bilgilerin bizleri beklediğine göz atalım .
- Bağlantıların gizli olarak gerçekleştirilmesini sağlar.
- Gelen verilerin kodlanması ve şifrenin çözünmesi için gerekli güvenliği ve gizlilikleri sağlar.
- Bağlantılar tamamen güvenlidir ve mesaj akışları, mesajın bütünlüğünün kontrollerini içermektedir.
- Veriyi gönderen ve alan kişiler için doğru iletişim kaynağını garanti eder.
- Sitenize gelen kişiler, adres çubuğunda kilit ikonu içerisinde sitenin güvenli olduğu mesajını vermektedir.
- Başvuru yapıldıktan çok kısa bir süreç içerisinde SSL sitelere alınabilmektedir.
Burada yer alan maddeler, genel olarak SSL protokolünü biraz daha bizlere açmaktadır. Kafanızda soru işaretleri varsa, oluşturduğum bu listeyi okumanızı tavsiye etmekteyim.
Peki gelelim ücretsiz SSL dezavantajları konusuna. Genel olarak webmasterlar günümüzde ücretsiz SSL kurulumları gerçekleştirmektedir. Bu konuda maalesef bazı dezavantajlar yer almaktadır. Dilerseniz kısaca bu dezavantajlara yakından bakalım.
Ücretsiz SSL Dezavantajları Nelerdir?
- Sadece sitelerin alan adının geçerliliğini doğrulamaktadır.
- Ücretsiz SSL ile birlikte bilgiler şifreleniyor fakat başvuru sahibini şirket bilgileri kontrol edilmiyor. Bu tür durumlarda da doğrulama seviyesi, ücretli SSL’e göre daha basit kalmaktadır.
- Ücretsiz SSL kullanımı en fazla 90’a güne kadar olmaktadır. Sonrasında yeniden bir SSL kurulumu gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
- Ücretsiz SSL kurulumlarında teknik destek tarafından detaylı bir şekilde yardım olmak söz konusu değildir. Bu durum da kullanıcılar için biraz can sıkıcı olabiliyor.
- Ücretsiz olarak kurulan SSL sertifikaları, sigortalama konusunda yardımcı olmazlar.
Bu yazımızda sizlerle birlikte “Ücretsiz SSL Nedir? Ne İşe Yarar?” başlığı altında SSL ile alakalı bilgilendirme yapmaktayım. Umarım sizler için faydalı ve bilgi içeren bir makale türü olmuştur. Hemen aşağıda yer alan yorum kısmına konu ile alakalı görüşlerinizi yazabilir ve bizlerle birlikte paylaşımda bulunabilirsiniz.
Ayrıca bu içerikler de dikkatinizi çekebilir: